Rybolov a akvakultura je nejzranitelnější odvětví potravinářského průmyslu, uvádí OSN v nové zprávě, kde zdůrazňují, o jak závažný problém se jedná.
Originál článku zde
V roce 2015 totiž vyšetřování Interpolu a Europolu prokázalo, že ryby, se kterými je mezinárodně obchodováno, jsou třetí nejvyšší rizikovou skupinou potravin s potenciálem podvodu. Ve zprávě OSN žádá, aby byl vytvořen účinný sledovací systém založený na vědě, který by dokázal určit druhy ryb, jejich původ a zda se jednalo o volně žijící zvířata či o chovné ryby.
Společnost Oceana provedla v roce 2016 rozsáhlý průzkum, kde vyšlo najevo, že v průměru 20% všech ryb v maloobchodním a stravovacím odvětví je nesprávně označeno.
Záměrně špatné označení je nejčastější praktikou podvodníků. V menší míře jsou pak podvody, u kterých se do ryb přidávají látky navazující na sebe vodu, což vede ke zvýšení hmotnosti ryb.
Dle OSN FAO (Food and Agricultural Organization), odvětví zaměřené na výživu a hospodářství, je řešení tohoto problému komplexním úkolem a jedním z kroků je potřeba zavést propracovanější systémy na testování pravosti ryb, které mohou dopomoci při hledání případných podvodů v rybařských řetězcích.
"Vysledovatelnost ryb je klíčem v boji proti podvodům a také prosazování předpisů o bezpečnosti potravin a zajištění vysokých standardů řízení rybolovu," uvedl profesor Alan Reilly, konzultant pro pro politiku rybolovu a akvakultury v rámci FAO OSN.
Doposud však zůstává boj proti podvodům s rybami velmi obtížnou úlohou. Neexistuje totiž dostatek právních předpisů, které by řešili kriminální činy týkající se konkrétních druhů potravin.